“We kunnen belangen nog beter inhoudelijk behartigen” - TIBO - Ondernemersvereniging voor MKB

“We kunnen belangen nog beter inhoudelijk behartigen”

Naast netwerken en kennisdeling is belangenbehartiging een belangrijke pijler voor ondernemersvereniging TIBO. Dit onderdeel is misschien niet zo zichtbaar, maar achter de schermen werkt het bestuur samen met verschillende partijen om invulling te geven aan ideeën, wensen en behoeften van leden. Onder andere met: VNO-NCW Oss.

VNO-NCW Oss, een onderdeel van VNO-NCW Brabant Zeeland, is een krachtig ondernemingsnetwerk, waarvan vooral de wat grotere bedrijven deel uitmaken. Om precies te zijn: 56, die samen meer dan 20.000 medewerkers in dienst hebben. Dit maakt VNO-NCW een belangrijke gesprekspartner voor de gemeente en aan strategische overlegtafels. “Ons hoofddoel is een positieve bijdrage leveren aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat”, aldus Fleur de Best, regiomanager bij VNO-NCW Oss. “Voor vandaag, morgen, maar zeker ook voor overmorgen.”

 

“Voor ons is TIBO een mooie aanvulling”

 

Experts
Verbinden, vertegenwoordigen en versterken. Dat vat kort samen wat VNO-NCW Oss doet om haar doel te bereiken. “Sinds vorig jaar is ondernemersvereniging TIBO geassocieerd lid geworden, waardoor wij ook de belangen van alle TIBO-leden behartigen”, vertelt Fleur. “Voor ons een mooie aanvulling, want dit zijn vooral mkb-bedrijven en zzp’ers. Samen zijn we de stem van ondernemend Oss. Het is extra leuk dat het een enthousiaste club is met veel jonge mensen. Dat maakt het prettig samenwerken.”

Voor die nieuwste leden zijn er natuurlijk ook voordelen. “Ze kunnen bijvoorbeeld een keer per jaar deelnemen aan een evenement van VNO-NCW Brabant Zeeland”, vervolgt de regiomanager. “Maar veel belangrijker is dat we belangen nog beter inhoudelijk kunnen behartigen. Ik heb zowel in Tilburg als bij onze landelijke organisatie experts achter me staan, die ik kan inzetten voor specifieke onderwerpen. En vergeet vooral niet de kennis in onze achterban: de Brabantse en de Zeeuwse ondernemers. Voor TIBO-bestuursleden kan het lastig zijn om bepaalde ontwikkelingen of plannen te beoordelen. Wij kunnen dan advies geven of bijvoorbeeld een position paper opstellen. Uiteraard doen we dat altijd mét lokale ondernemers.”

Bestuurszetel Yvonne Althuizen
Een ander belangrijk onderdeel van de samenwerking is de bestuurszetel voor TIBO binnen VNO-NCW Oss. Voorzitter Yvonne Althuizen bekleedt die. Fleur: “Zij doet dit met volle overgave. Gelukkig, want ze heeft de belangrijke portefeuille Arbeidsmarkt & Onderwijs op zich genomen. Vanuit deze rol maakt ze deel uit van het bestuur van Talentencampus Oss en is ze lid van de werkgroep arbeidsmarkt en onderwijs. Net als haar TIBO-collega Nick Tulling overigens.”

Volgens Fleur werkt de werkgroep geen nieuwe ideeën uit, maar wil deze vooral sector-overstijgend slagkracht realiseren. Om bestaande initiatieven te versterken. “Met het streven om het onderwijs en de arbeidsmarkt goed op elkaar aan te laten sluiten, zodat talenten en andere medewerkers behouden blijven voor de gemeente. Zo kunnen Ossenaren een passende baan vinden in de buurt en behouden bedrijven voldoende goede krachten.”

 

“Veel uitdagingen zijn zó groot dat geen organisatie deze alleen kan aangaan”

 

Van internationale medewerkers tot netcongestie
Om voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat te zorgen, richt VNO-NCW zich op nóg drie thema’s. Dat zijn Infrastructuur & Ruimte, Milieu & Duurzaamheid en Innovatie & Ondernemerschap. “We houden ons bezig met een breed scala aan projecten: van internationale medewerkers tot netcongestie”, antwoordt Fleur. “We zijn ook actief betrokken bij het bevorderen van de mobiliteit, het doorbreken van de stikstofimpasse en het verminderen van regeldruk voor ondernemers. Samenwerking is daarbij belangrijker dan ooit, want veel uitdagingen zijn zó groot dat geen organisatie deze alleen kan aangaan. We zoeken altijd anderen op. Precies, net zoals met TIBO.”

VNO-NCW Oss
Wil je meer weten over de rol van VNO-NCW in Oss? Of wil je met Fleur doorpraten op een een bepaald onderwerp? Connect dan via LinkedIn en praat verder.

Word ook lid

Wil jij je als ondernemer profileren? Of ben je op zoek naar extra kennis of een spreekbuis? Word dan ook TIBO-lid.

Eenvoudig aanmelden