“Het is heel fijn samenwerken met TIBO” - TIBO - Ondernemersvereniging voor MKB

“Het is heel fijn samenwerken met TIBO”

Naast netwerken en kennisdeling is belangbehartiging een belangrijke pijler voor ondernemersvereniging TIBO. Dit onderdeel is misschien niet zo zichtbaar, maar achter de schermen werkt het bestuur met verschillende partijen samen om invulling te geven aan ideeën, wensen en behoeften van leden. Waaronder uiteraard: de gemeente Oss.

Namens de gemeente Oss heeft wethouder Frank den Brok de portefeuille ‘economie, bedrijventerreinen en de haven’ onder zijn hoede. Hij is dus vaak gesprekspartner van dé ondernemersvereniging voor het mkb. “Het is heel fijn samenwerken met TIBO”, aldus Frank. “Dit bestuur staat echt voor de belangen van haar leden, denkt volop mee en is kritisch als dat nodig is. Kortom: TIBO’s bijdrage aan een sterke lokale economie is super waardevol.”

“Geloof me: Yvonne heeft het hart op de tong”

Het Bestuurlijk Bedrijven Overleg
Eén van de belangrijkste overlegorganen is het Bestuurlijk Bedrijven Overleg (BBO). Hierbij schuiven naast de gemeente en TIBO ook VNO-NCW Oss (voorheen OIK) en Ondernemers Overleg Oss (3O) aan. “Tijdens deze bijeenkomsten delen we ons economische beleid, zodat de afgevaardigden van de verenigingen feedback kunnen geven”, vertelt Frank. “In het geval van TIBO is dat voorzitter Yvonne Althuizen. En geloof me: die heeft het hart op de tong. Verder vragen we om input bij uitdagingen zoals energie, ruimtegebrek en talentontwikkeling, en komen diverse actualiteiten aan bod. Denk aan het windmolenpark bij bedrijventerrein De Geer of onze grootse mobiliteitsplannen.”

“Ook bespreken we regelmatig het inkoopbeleid van de gemeente”, gaat de wethouder verder. “Yvonne is hier erg scherp op, net als haar voorganger Leonard Steetsel overigens. Het effect daarvan? We zijn ons bewuster van het belang om met lokale bedrijven samen te werken. Het kerstpakket voor ambtenaren is een mooi voorbeeld daarvan. De inhoud is uiteraard lokaal en wisselt ieder jaar.”

Mkb-spreekbuis
Gemeente Oss telt zo’n achtduizend bedrijven die bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven. Frank en zijn collega’s van de afdeling ondernemerszaken willen die dolgraag allemaal regelmatig spreken, maar kunnen dat natuurlijk nooit. Namens het mkb is TIBO daarom een belangrijke gesprekspartner. Frank: “Met bijna 250 aangesloten bedrijven hebben ze een grote achterban. Via het bestuur krijgen we dus een aardig beeld van wat er speelt. Overigens is niet alleen Yvonne spreekbuis namens leden, maar zijn bijvoorbeeld ook Robert den Bekker (mobiliteit) en Odette Grundeken (arbeidsmarkt en onderwijs) zeer actief.”

“Onze accountmanagers zijn trouwe bezoekers van TIBO-events”

Wat volgens de gemeentebestuurder helpt om als lokale economie stappen te zetten, is dat leden zich ook daadwerkelijk laten horen. Dat kan uiteraard via één van TIBO’s bestuursleden, maar ook direct bij de gemeente. “Onze accountmanagers zijn trouwe bezoekers van TIBO-events, dus dan kunnen ondernemers ze aanspreken. Hierop wachten hoeft natuurlijk niet: Frank Remmen, Leon van de Mortel, Natasja van Asten-Bloem, Eline Bastings en Marscha van de Poppel staan altijd voor ze klaar.”

Landelijke pilot
Als het aan de wethouder ligt, blijft de samenwerking met TIBO in grote lijnen zoals deze nu is. En daarin is altijd ruimte voor nieuwe initiatieven. “Zoals de landelijke pilot die op de rol staat om mkb-bedrijven beter van dienst te zijn”, zegt Frank. “Er zijn bijvoorbeeld talloze regelingen voor duurzaamheid en innovatie, maar elke gemeente gaat hier anders mee om. We gaan onder meer onderzoeken of we subsidies beter regionaal kunnen uitgeven in plaats van lokaal. En of een duurzaamheidsspecialist voor een groter gebied interessant is. Het doel van de pilot? Minder loketten en meer overzicht. Zodra het concreter wordt, haken we TIBO meteen aan. Dat is inmiddels een vanzelfsprekend één-tweetje!”

Team Economie
Heb je vragen aan de gemeente? TIBO behartigt graag je belangen. Uiteraard kun je ook zelf contact opnemen met Team Economie.

Word ook lid

Wil jij je als ondernemer profileren? Of ben je op zoek naar extra kennis of een spreekbuis? Word dan ook TIBO-lid.

Eenvoudig aanmelden