Een blik op... talentontwikkeling - TIBO - Ondernemersvereniging voor MKB

Een blik op… talentontwikkeling

Hebben jullie moeite met het vinden van mensen? Martijn Bos van Afdeling Weten was onlangs oorgetuige van deze vraag. Gesteld door een journalist en gericht aan Jesse van Dongen. Die antwoordde zoals niet veel andere werkgevers zouden doen. ‘Nee hoor’, zei L&D manager van CyBe Constructions kalmpjes.

“Bij CyBe, waar ik een adviserende rol heb en mee samenwerk, draait alles om learning by doing”, verklaart Martijn de reactie van zijn opdrachtgever. “Medewerkers krijgen alle ruimte om te groeien. En het loont: het bedrijf is een aantrekkelijke werkgever. Zeker voor de jongere generaties is talentontwikkeling een randvoorwaarde om voor een bedrijf te kiezen. En een must om te blijven!”

Van welvaart naar welzijn
Martijn haalt het voorbeeld aan als hij te gast is bij IBN in Veghel. Daar spreekt hij met manager detacheringen Edith van der Leegte en directeur services Michael van Orsouw. Dat duo hoeft hij natuurlijk niet te overtuigen van het belang van talentontwikkeling. Het is wat ze doen. “Wij zijn er puur voor onze mensen en niet andersom”, aldus Michael. “Gelukkig zie ik bij steeds meer bedrijven een verschuiving van welvaart naar welzijn. Het mooie daaraan is dat de resultaten vanzelf volgen: medewerkers worden productiever en verzuimen minder.”

“Dit doe je niet om nú een vacature in te vullen”

“Als je het durft om talentontwikkeling op één te zetten, komt er veel los in een bedrijf”, valt Martijn hem bij. “Hoe je dit aanpakt, is overal anders. Het begint in elk geval met een wil. Die verandert vanzelf in een visie en uiteindelijk in een methode. Maar als je ervoor gaat, moet je het wel een langere periode volhouden. Dit doe je niet om nú een vacature in te vullen.”

Geluk
Waar Martijn bedrijven helpt een leer- en ontwikkelcultuur te creëren, helpt IBN mensen bij hun ontwikkeling. Intern of extern. “Iedereen is ergens goed in”, stelt Edith. “Mensen die extra ondersteuning nodig hebben, geven wij de kans om dat talent te benutten. En zo gelukkig te zijn. Neem de behoeftepiramide van Maslov er maar bij; voor levensvreugde is zelfontplooiing onmisbaar. En wees eerlijk: als werkgever word je daar toch ook gelukkiger van?”

“Je bent nooit uitgeleerd”

Opleidingen, cursussen, open badges, leren van collega’s, job crafting en ga zo maar door: medewerkers kunnen op talloze manier groeien. Bij IBN werken ze met een intensief ontwikkeltraject vanaf de start van het dienstverband. Edith: “In de eerste periode gaat de leercurve het stijlst omhoog, maar daarna gaat de ontwikkeling natuurlijk altijd verder. Je bent nooit uitgeleerd.”

Open hiring
Volgens Martijn is dat ook helemaal niet de bedoeling. Hij gelooft dat willen leren en ontdekken in de aard van de mens zit. “Het is een soort hard code”, zegt hij. “Je moet iemand dan ook niet tegenhouden, maar de ruimte bieden om vooruit te gaan.” “En in mensen geloven”, aldus Michael tot besluit. “Wat dat betreft is het opkomende open hiring een geweldig concept. Daarbij is het geen kwestie van cv’s wegen en sollicitatiegesprekken voeren, maar vertrouwen op iemands kunnen en gewoon laten starten. Hoe mooi is dat?!”

Verder praten?
Vanuit verschillende invalshoeken wierpen Martijn , Michael en Edith een blik op talentontwikkeling. Deel je hun visie of heb je juiste een andere kijk erop? Ze wisselen graag kennis en ervaringen uit. Connect via LinkedIn of bezoek hun TIBO-ledenpagina.

Word ook lid

Wil jij je als ondernemer profileren? Of ben je op zoek naar extra kennis of een spreekbuis? Word dan ook TIBO-lid.

Eenvoudig aanmelden