Een blik op... de meerwaarde van kunst en cultuur - TIBO - Ondernemersvereniging voor MKB

Een blik op… de meerwaarde van kunst en cultuur

Zijn kunst en cultuur een meerwaarde voor je bedrijf? TIBO-leden Coen Bais, Lobke van der Sanden en Monique van Orsouw beantwoorden deze vraag volmondig met ‘ja’. En dan nog niet eens vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het actief of passief beleven van kunst en cultuur opleveren. Alleen al door het positieve effect op persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.

“Met kunst en cultuur ontwikkel je onder andere je empathisch en oplossend vermogen, en de skills om te multitasken”, steekt Lobke van wal. Zij is programmamaker bij Theater van de Stad van de Lievekamp. “Net als enthousiasmeren, inspireren en doorzetten”, voegt Warsco-directeur en pianodocent Monique toe. Coen, die Lievekamp-directeur af is, maar wel betrokken blijft, vult aan: “En wat denk je van presentatievaardigheden? Op het podium moet je óók de achterste rij bereiken.”

Iets speciaals
Natuurlijk, met sport, cursussen en andere speciale programma’s kun je ook vaardigheden en leiderschap ontwikkelen. Het gaat er immers vooral om dat je kwaliteiten herkent en benut. Maar kunst en cultuur hebben iets speciaals. Monique: “Hierbij moet je jezelf durven blootgeven. Als je dat doet, ontdek je wel wat je echte talenten zijn en hoe je die kunt inzetten.” “Dit is precies wat we met Theater van de stad doen”, aldus Lobke. “Samen met cultuurprofessionals laten we deelnemers echt vooruitgang boeken.”

 

“Scherder laat zien dat kunst en cultuur
een creatief proces op gang brengen in het brein”

 

Dat kunst en cultuur bijzonder zijn, is niet alleen de lezing van het trio aan tafel. Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder, één van de bekendste professoren van het land, onderstreept dat met wetenschappelijk onderzoek. Coen: “Scherder laat zien dat kunst en cultuur een creatief proces in het brein op gang brengen. En met creativiteit kun je een heleboel bereiken. Ook zorgen ze voor meer evenwicht, dankzij het verzachtende effect op gevoelens van pijn.”

Foto’s: Thomas Segers

Voor ondernemers als ‘dirigent’
Al pratende in theater De Lievekamp over het ontwikkelen van leiderschap, zijn paralellen met het bedrijfsleven onvermijdelijk. Want zoals een ondernemer een organisatie leidt, heeft een theatergroep een regisseur, en een orkest een dirigent. En die hebben allemaal hetzelfde doel. “Anderen laten schitteren”, aldus Coen. “Kijk dus vooral hoe je medewerkers kunt faciliteren om talenten optimaal te benutten.”

“Om dat voor elkaar te krijgen, zul je eerst jezelf moeten blootgeven”, vervolgt Lobke. “Want als je authentiek bent, krijg je mensen mee. Kunst en cultuur helpt om dat te leren. Daarna is het belangrijk dat je een eenheid creëert, waarbij mensen hetzelfde doel hebben en elkaar inspireren.”

 

“Het is wel een voorwaarde dat mensen
al hun vooroordelen overboord gooien”

 

Teambuilding
Ook bij het creëren van een hecht team zouden kunst en cultuur iets extra’s kunnen toevoegen. Terwijl Monique praat, knikt Lobke instemmend. “Het is voor iedere organisatie interessant om een kunstzinnige of culturele workshop te doen. Medewerkers ervaren dan dat iedereen op nul begint en gelijk is. Dat verbindt. Om vervolgens tot een goed optreden te komen, zullen ze met hun eigen vaardigheden aan de slag moeten en die van anderen. Naar elkaar luisteren en elkaar begrijpen zijn dus belangrijk.”

“Het is wel een voorwaarde dat mensen al hun vooroordelen overboord gooien”, aldus Lobke. “Iedereen kan namelijk dansen en muziek maken. En kunst en cultuur hoeft niet per se zware kost te zijn. Er is een breed aanbod, waar altijd iets tussen dat je mooi vindt. Het gaat er vooral om hoe je het beleeft. Dat kan actief, maar ook passief.” “Of in een tussenvorm”, zegt Coen met een knipoog. “Een beetje swingen, zeg maar.”

Verder praten?
Coen, Lobke en Monique kunnen nog uren doorpraten over de meerwaarde van kunst en cultuur. Wil je jouw gedachten hierover delen, wil je meer weten of wil je zelfs meteen aan de slag? Connect dan via LinkedIn of bezoek hun TIBO-ledenpagina.

Word ook lid

Wil jij je als ondernemer profileren? Of ben je op zoek naar extra kennis of een spreekbuis? Word dan ook TIBO-lid.

Eenvoudig aanmelden