De stopwatch: met Janneke van Oorsouw - TIBO - Ondernemersvereniging voor MKB

De stopwatch: met Janneke van Oorsouw

In de rubriek De Stopwatch krijgt een TIBO-lid tegenstellingen voorgelegd waaruit hij móét kiezen. Maar… veel bedenktijd is er niet, want de keuze moet binnen vijf seconden duidelijk zijn. De stopwatch is deze editie in handen van: Janneke van Oorsouw van Rijkdom Revolutie.

In ’t kort

Janneke is 39 jaar geleden geboren in Heesch. Via Nijmegen en Utrecht keerde ze onlangs met lichte heimwee terug naar deze omgeving: ze woont nu samen met haar partner Jeroen in Oss. Zo’n vijf jaar geleden startte Janneke, fiscalist van huis uit, haar bedrijf. Met Rijkdom Revolutie begeleidt ze zzp’ers en mkb’ers naar meer winst en financiële rust. Dat doet ze door het hele land, maar steeds vaker in deze regio. En altijd met volle overgave.

Daar gaat-ie…

Is geld overgewaardeerd of ondergewaardeerd? 5, 4, 3, 2, 1…

“Ik ga voor ondergewaardeerd. Mensen zeggen vaak dat ze geld niet zo belangrijk vinden, maar het heeft veel impact op een leven. Het bepaalt alleen al hoeveel je werkt, waar je woont en in welke mate je vrijheid, rust en plezier ervaart. Geld maakt het allemaal toch echt een stuk makkelijker.”

Waarop rust het grootste taboe: rijkdom of armoede? 5, 4, 3, 2, 1…

“Pfoe… dat is een lastige, maar ik kies voor rijkdom. Armoede krijgt meer aandacht in de politiek en in de media. Logisch ook, want financiële zorgen kunnen grote gevolgen hebben. Maar op rijk zijn, zit ook een stevige lading. Het wordt vaak geassocieerd met een milieuonvriendelijke, asociale levensstijl. Bovendien is men bang voor afgunst. Wat mij betreft mogen we sowieso meer over geld praten.”

Eerst rust en dan winst of eerst winst en dan pas rust? 5, 4, 3, 2, 1…

“Eerst winst en dan rust. Vanuit een tekort aan financiële middelen is het lastig om rust te creëren. Wat er nodig is voor die winst? Een flinke drive en het nodige doorzettingsvermogen. Daarbij is het de kunst om op het juiste moment die rust te vinden. Daar kan ik natuurlijk bij helpen.”

‘Ik verbeter élk verdienmodel’ of ‘ondernemers kunnen dat prima zelf’? 5, 4, 3, 2, 1…

“Veel ondernemers kunnen dat zeker zelf. Maar als iemand ervoor openstaat, kan ik hem nóg verder brengen. Als CFO begeleid ik een ondernemer bij alle belangrijke financiële beslissingen. Ik houd niet alleen van spreadsheets, maar ik zie ook wat een ondernemer nodig heeft. We bespreken bijvoorbeeld goede tarieven, een betere cashflow en/of belangrijke investeringen.”

Staat de ondernemer op de eerste plaats of de cijfers? 5, 4, 3, 2, 1…

“Geen twijfel: de ondernemer. Cijfers zijn slechts een hulpmiddel om inzicht te krijgen. Het hart van een ondernemer sneller laten kloppen: dát vind ik het allermooiste aan mijn vak. Dat lukt vaak al als ze weten dat ze er niet alleen voor staan.”

Rijk worden of oud worden? 5, 4, 3, 2, 1…

“Oud worden! Maar dan natuurlijk wel in goede gezondheid. Geld bepaalt m’n geluk niet. Soms is het bevrijdend om te zeggen dat je ‘niet zoveel nodig hebt’. Maar je kunt jezelf hiermee ook tekortdoen in comfort en plezier. Zoals bij bijna alles draait het om de juiste balans!”

Volg Janneke
Wil je in contact komen met Janneke om verder te praten over geld? Maak dan een connectie via LinkedIn of surf naar rijkdomrevolutie.nl.

Word ook lid

Wil jij je als ondernemer profileren? Of ben je op zoek naar extra kennis of een spreekbuis? Word dan ook TIBO-lid.

Eenvoudig aanmelden