De stopwatch: met Erwin Vesters - TIBO - Ondernemersvereniging voor MKB

De stopwatch: met Erwin Vesters

In de rubriek De Stopwatch krijgt een TIBO-lid tegenstellingen voorgelegd waaruit hij móét kiezen. Maar… veel bedenktijd is er niet, want de keuze moet binnen vijf seconden duidelijk zijn. De stopwatch is deze editie in handen van: Erwin Vesters van Vesters Consultancy.

Erwin is 57 jaar, getrouwd met Suzanne en vader van vier kinderen: Bjorn, Anouk, Sara en Jasper. De ras-Ossenaar studeerde in de jaren tachtig personeelswerk aan de sociale academie in Eindhoven – een opleiding die we tegenwoordig hbo HRM noemen. Ook z’n hele werkende leven is Erwin actief op het gebied van personeel en organisatie. Sinds 1 december 2023 vanuit zijn eigen onderneming.

Daar gaat-ie…

‘Had ik eerder moeten doen’ of ‘dit is de juiste stap op het juiste moment’? 5, 4, 3, 2, 1…

“Dit is de juiste keuze op het juiste moment. Ik ben niet zo van het terugkijken, en het leven komt zoals het komt. Bovendien: ik heb in alle jaren bij andere organisaties veel geleerd op het gebied van HRM en over ondernemen. Die kennis en ervaring neem ik nu mee.”

Als eenmanszaak verder of groter groeien? 5, 4, 3, 2, 1…

“Groter groeien. Maar het is geen doel op zich; ik wil vooral kwaliteit leveren. Daarvoor heb ik op sommige gebieden specialisten nodig, zoals juridische experts, recruiters of HR-deskundigen. Dat kunnen overigens ook zzp’ers zijn die op projectbasis werken.”

Vijf kleinere opdrachten als adviseur of één grote interim-klus? 5, 4, 3, 2, 1…

“Vanwege een heleboel redenen: vijf kleinere opdrachten. Zakelijk gezien is dat beter, omdat ik dan risico’s spreid, flexibeler ben en meer kansen heb om mijn netwerk te vergroten. En ook voor mij persoonlijk heeft dat voordelen. Ik kan dan namelijk meer leren én ik heb meer afwisseling. Heel belangrijk!”

HRM of HBM? 5, 4, 3, 2, 1…

“Dit is een lastige, omdat deze methodes een hele andere invalshoek hebben. Vanuit een HRM-gedachte kijken we vooral naar de aspecten waar mensen zich nog in moeten ontwikkelen. Bij HBM gaan we juist uit van de talenten die iemand al bezit. Ik geloof in een mix, waarbij de precieze invulling afhankelijk is van de organisatie en de marktsituatie. Overigens is HBM nog volop in ontwikkeling: dit is het HRM van de jaren tachtig.”

Je bemoeien met de leefstijl van medewerkers: ethisch oké of niet oké? 5, 4, 3, 2, 1…

“Als de vorige lastig was, is deze héél lastig. Ik ga voor oké, maar uiteraard wel binnen de grenzen van privacy, vrijwilligheid en non-discriminatie. En het moet gericht zijn op het verbeteren van het welzijn van medewerkers.”

Moeten bedrijven investeren in motivatie en betrokkenheid of in vakkennis en vaardigheden? 5, 4, 3, 2, 1…

“Sorry, hier kan ik echt geen keuze tussen maken. Succes begint met motivatie en betrokkenheid, maar nooit zonder vakkennis en vaardigheden. Dit gaat dus hand in hand. Net zoals HBM en HRM.”

 

Volg Erwin
Wil je in contact komen met Erwin om verder te praten over HR? Maak dan een connectie via LinkedIn of surf naar vestersconsultancy.nl.

Word ook lid

Wil jij je als ondernemer profileren? Of ben je op zoek naar extra kennis of een spreekbuis? Word dan ook TIBO-lid.

Eenvoudig aanmelden