De stopwatch: met Benno Ezerman - TIBO - Ondernemersvereniging voor MKB

De stopwatch: met Benno Ezerman

In de rubriek De Stopwatch krijgt een TIBO-lid tegenstellingen voorgelegd waaruit hij móét kiezen. Maar… veel bedenktijd is er niet, want de keuze moet binnen vijf seconden duidelijk zijn. De stopwatch is deze editie in handen van: Benno Ezerman van In ‘t Maasland.

In ’t kort

Benno is 56 jaar jong en runt al 35 jaar bureau In ’t Maasland in Oss. Samen met zijn vrouw Chantal, dochter Noor en binnendienstcollega’s bemiddelt hij bij het vervullen van vacatures. Dat doen ze voor een breed scala opdrachtgevers in het mkb: van tandarts en fast food-keten tot bouwbedrijf en modezaak. Dus als iemand weet wat er op de arbeidsmarkt gaande is, is Benno het wel.

Daar gaat-ie…

Overal een tekort aan mensen of zijn ‘we’ niet creatief genoeg? 5, 4, 3, 2, 1…

“Op dit moment komen we echt in elke beroepsgroep mensen tekort. En zeker in de horeca, zorg en retail. Daar zijn hele volksstammen door corona verhuisd, maar die komen niet zomaar terug. Chef-koks werken nu bijvoorbeeld in een dagdienst en dat bevalt ze wel. In de bouw en de techniek zijn de naweeën van de laatste crisis nog altijd voelbaar, maar ook voor deze takken is er hoop. Werken met je handen wint namelijk aan populariteit.”

Zijn jullie in zo’n krappe markt meer of minder van toegevoegde waarde? 5, 4, 3, 2, 1…

“Zonder twijfel: meer! De tijd van een vacature plaatsen en achteroverleunen is namelijk voorbij. Gelukkig kennen wij praktisch alle wegen om de juiste medewerkers te vinden. We zorgen er dan ook voor dat in een straal van zo’n vijftien kilometer iedereen de kans krijgt om een openstaande functie te zien. Met de perfecte mix van online en offline middelen is de dekking zelfs honderd procent.”

Een goed salaris of goed werkgeverschap? 5, 4, 3, 2, 1…

“Goed werkgeverschap, waarbij het gaat om betrokkenheid. Een hoog salaris is vaak veel minder belangrijk dan persoonlijke ontwikkeling, de juiste balans en een fijne sfeer op het werk. Ook groeit de behoefte aan echte aandacht. Luister daarom naar je medewerkers en zorg ervoor dat alles bespreekbaar is.”

Dichtbij huis willen werken: hype of blijvertje? 5, 4, 3, 2, 1…

“Ik denk dat dit blijvend is, want mensen willen niet meer in de file staan en vinden de thuissituatie belangrijker. Ook krijgen ze het alsmaar drukker. Zo zijn er nu al 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland en dat aantal groeit alleen maar. Als werkgever kun je hier van profiteren door je regionaal te profileren. ”

Is werving of selectie belangrijker? 5, 4, 3, 2, 1…

“In deze markt staat werven zeker op één. Nu is het zaak om medewerkers eerst te ‘vangen’ en dan te kijken hoe je een functie vanuit een stukje maatwerk passend kunt maken. Maar dat neemt niet weg dat de basis goed moet zijn. Blind aannemen en dan maar zien wat het wordt, is uiteraard ook geen optie.”

Een schaap met vijf of met drie poten? 5, 4, 3, 2, 1…

“Je moet natuurlijk altijd voor het hoogst haalbare gaan, maar wel reëel blijven. En het schaap met vijf poten bestaat niet… Dus dan ga ik voor drie. En dat is, net als vier natuurlijk, soms ook prima. Je moet vaak iets beter zoeken. Of medewerkers opleiden. Overigens vind ik de kwaliteit van het schaap belangrijker dan het aantal poten.”

Volg Benno
Wil je in contact komen met Benno om verder te praten over de krappe arbeidsmarkt? Maak dan een connectie via LinkedIn of surf naar maasland-personeel.nl.

Word ook lid

Wil jij je als ondernemer profileren? Of ben je op zoek naar extra kennis of een spreekbuis? Word dan ook TIBO-lid.

Eenvoudig aanmelden