Een blik op... financiële planning voor ondernemers - TIBO - Ondernemersvereniging voor MKB

Een blik op… financiële planning voor ondernemers

Kan ik eventueel eerder stoppen met werken? Heb ik mijn pensioen überhaupt goed geregeld? En hoe kan ik met rendement op mijn vermogen dromen waarmaken? Veel ondernemers kloppen met dit soort vraagstukken aan bij Dennis van Lent (Planners van Waarde), Marcel Berkers en Lennert van Dinther (beiden Findex). Zij helpen dan onder andere met een financiële planning.

“Ondernemers komen vaak binnen met een specifieke vraag”, vertelt Dennis. “Maar als financieel planner kijken we naar het complete plaatje. We willen weten waar de vraag vandaan komt en kijken naar wat iemand nog heeft. Nu en in de toekomst, voor zichzelf én voor volgende generaties. Op basis daarvan stippelen we een strategie uit, waarbij we ook rekening houden met onvoorziene omstandigheden. Zoals een gewijzigd inkomen, studerende kinderen of een erfenis.”

Van besparen tot beleggen
Dennis en Marcel zijn financieel planner van beroep. Weliswaar niet vanuit dezelfde organisatie, maar hun aanpak komt aardig overeen. Ze beginnen met een brede inventarisatie en een zorgvuldige analyse, waaruit schetsen komen van de daadwerkelijke financiële situatie en de gewenste situatie. Voor het gat dat ertussen zit, maken ze een plan.

“Daarbij zijn talloze oplossingen en combinaties mogelijk”, aldus Marcel. “Van besparen en pensioenopbouw tot en met beleggen, zoals vermogensbeheer. Als we eenmaal aan de slag zijn, gaan we het liefst twee keer per jaar in gesprek met de ondernemer. Om de voortgang te bespreken en om de plannen bij te stellen als er veranderingen zijn. En zoals bij het ondernemen, komen die er áltijd.”

 

“Zoals bij het ondernemen, komen er áltijd veranderingen”

 

Bij de uitvoering van het plan kun je bij Findex te maken krijgen met Lennert. Zijn expertise is vermogensbeheer. “Dan investeren we in aandelen en obligaties om daar op lange termijn rendement op te maken”, legt hij uit. “Ik maak daarbij keuzes voor en met de klant, met een goede risico-rendementsverhouding als uitgangspunt. Liggen er onzekerheden op de loer? Dan doen we even een stapje terug. En kansen grijpen we uiteraard altijd. Omdat er steeds ontwikkelingen zijn, is het belangrijk om de portefeuille actief en proactief te beheren. Dat is voor ondernemers vaak dé reden om het uit te besteden.”

Dennis werkt vanuit de Planners van Waarde-formule niet met een vaste vermogensbeheerder. “Vanuit een onafhankelijke positie zoeken we er één die het beste bij de klant past”, zegt hij.

Foto’s: Thomas Segers

Niet vroeg genoeg
Dennis, Marcel en Lennert zijn het erover eens: ondernemers kunnen niet vroeg genoeg aan een financieel plan beginnen. Volgens de heren hoeft het niet eens om grote bedragen te gaan. “Ik las laatst een artikel over een man die elke dag voor vijf euro een kop koffie bij Starbucks haalde”, aldus Dennis. “Als hij dat bedrag elke dag zou inleggen, en je zou dat doorrekenen met een rendement van acht procent, dan zou het hem na veertig jaar maar liefst 400.000 euro opleveren.”

 

 “Hoe langer het traject is, hoe beter je kunt sturen”

 

“Dit voorbeeld maakt bovendien duidelijk dat tijd een belangrijke factor is”, vervolgt Marcel. “Hoe langer het traject is, hoe beter je kunt sturen. Ook kun je onderbouwde keuzes maken, waarbij je bepaalde risico’s wel of niet accepteert. Begin dus in elk geval. Zelfs al ben je een beginnend zzp’er, die nog niet zoveel opzij kan zetten.” “Zij zouden juist een plan moeten maken”, vult Lennert op zijn beurt aan. “Ondernemers die voldoende vermogen hebben, komen er vaak wel. Dan is het meer een kwestie van de beste beslissingen maken.”

Rust en vertrouwen
De conclusie: iedere ondernemer kan met een financieel plan van geld extra geld maken. En het levert meer op. “Inzicht en overzicht”, aldus Marcel. “En dát zorgt voor rust en vertrouwen. Het is fijn om zeker te weten dat je je pensioen of erfenis goed geregeld hebt, of dat je de vrijheid hebt om eerder te kunnen stoppen.” “Of ondernemers daar ook zelf voor kunnen zorgen?”, herhaalt Dennis de slotvraag. “Natuurlijk, er zijn steeds meer online tools. Maar vergis je niet: het is lastig. En doorvragen en emoties herkennen, zijn minstens zo belangrijk als kennis. Want als we dieper graven, kunnen we écht werken aan de doelen van een ondernemer.”

Verder praten?
Dennis, Marcel en Lennert kunnen nog wel even doorpraten over financiële planning en vermogensbeheer. Wil je jouw gedachten hierover delen, wil je meer weten of een kop koffie drinken met één van hen? Connect dan via LinkedIn of bezoek hun TIBO-ledenpagina.

Word ook lid

Wil jij je als ondernemer profileren? Of ben je op zoek naar extra kennis of een spreekbuis? Word dan ook TIBO-lid.

Eenvoudig aanmelden