Schort voor, handschoenen aan en kiep de prullenbak maar om. Renewi gooit bij een Waste Lab restafval letterlijk op tafel. Dat geeft bedrijven een andere blik op afval, want zo zien ze precies welke recyclebare stromen er nog tussen zitten. Ook geeft de afvalscan inzicht in hoe ze restafval kunnen reduceren, zodat ze minder kosten hebben én duurzamer afval kunnen scheiden.
Speciaal voor dit TIBO-artikel duiken teamleider Jelle Gebruers, accountmanager Dennis Steenbakkers en circular economy specialist Gilbert de Raad met hun neus in het restvuil van een gemiddelde mkb’er. De geur komt ze tegemoet. “Kijk, er ligt superveel plastic en drankenkarton”, wijst Gilbert. “Dat kan gratis mee als PD-afval (plastic en drankkartons), terwijl restafval de allerduurste stroom is.” “Ook zien we etensresten en een heleboel folie”, vervolgt Jelle. “Dat laatste zorgt er niet alleen voor dat de container snel vol zit, maar kan ook een opbrengstenstroom zijn.” “Net als statiegeldflessen en blikjes”, vult Dennis op zijn beurt aan. “Voor het bedrijf zelf, of bijvoorbeeld voor een vereniging of een goed doel.”
“Als een kantoorprullenbak door het Waste Lab gaat, zul je zien dat zo’n 70% geen restafval is”
Meer recyclen, minder verbranden
Renewi is op een missie. Het waste-to-product-bedrijf wil meer afval recyclen of hergebruiken en minder verbranden. Dit doel sluit naadloos aan bij het motto Afval bestaat niet. “Natuurlijk, we verdienen ons geld met nieuwe grondstoffen uit mono-stromen, maar we willen ook bijdragen aan een duurzame samenleving”, aldus Gilbert, die volgens collega Dennis een ware missionaris is. “Ook het mkb kan daaraan bijdragen én van meeprofiteren. Hoe? Door afval goed te scheiden.”
“Thuis zijn we dat allang gewend, maar waarom staat er bij bedrijven vaak maar één bak?”, vervolgt Jelle. “Medewerkers vragen zich dat ook regelmatig af. En terecht, want als een kantoorprullenbak door het Waste Lab gaat, zul je zien dat zo’n 70% geen restafval is. Daardoor is de verwerking duur en niet duurzaam.”
Foto’s: Thomas Segers
Inzamelingsmiddelen en adviezen op maat
Volgens het Renewi-trio kun je een Waste Lab ook zelf uitvoeren. Schort voor, handschoenen aan en kiepen maar… Voor het daadwerkelijk scheiden van afval heeft Dennis diverse inpandige inzamelingsmiddelen en adviezen op maat. “We maken bijvoorbeeld een milieustraatje bij de kantine. Daarbij is de volgorde van de bakken zorgvuldig bepaald, zo komt restafval niet vooraan, en er is duidelijk aangegeven welk afval waar in moet. Dat helpt om medewerkers mee te krijgen. Om de drempel voor bedrijven te verlagen, kunnen we een proefperiode afspreken. Ook volgen we de terugverdientijd.”
“Scheiden loont voor het bedrijf en voor het milieu”
Altijd interessant
Over het enige bezwaar van afvalscheiding zijn Jelle, Gilbert en Dennis eerlijk. Al is die niet per se onoverkomelijk. “Vier containers nemen natuurlijk meer ruimte in beslag dan één”, aldus Jelle. “Maar ook daarover kunnen we met bedrijven meedenken. We hebben bijvoorbeeld kleine containers. Na een Waste Lab brengen we een rapport uit en geven we een onafhankelijk advies. Met als doel: meer en beter recyclen.”
Op de vraag wanneer dat voor bedrijven interessant is, reageren de drie heren resoluut. “Altijd!”, zeggen ze in koor. Dennis legt uit. “Veel ondernemers denken dat één afvalstroom goedkoper is, maar dat is zeker niet altijd het geval. Scheiden loont, voor het bedrijf en voor het milieu. Bovendien wordt het vanuit de CSRD-wetgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive) steeds vaker een eis. Ook als je toeleverancier bent. Een Waste Lab is een goede start, want meten is weten. En belangrijker nog: zien is geloven.”
Waste Lab winnen?
Jelle, Gilbert en Dennis geven een Waste Lab gratis weg. Wil je die winnen? Stuur dan een e-mail naar dennis.steenbakkers@renewi.com met daarin de reden waarom je meer inzicht wil in je afvalstromen.